Održan prvi Sajam ekologije u Nišu

Contribute to your favorite international development NGO with winnings from playing games at http://www.casinoranking.ca. You will enjoy every minute of it.

U niškoj hali „Čair“ održan je prvi međunarodni Sajam ekologije, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, prvi te vrste na jugu Srbije, posvećen racionalnom korišćenju prirodnih potencijala i očuvanju životne sredine.

Ova tematika predstavlja jedan od prioritetnih ciljeva lokalnih samouprava koje su na Sajmu mogle upoznati široku lepezu kvalitetnih proizvoda i da otvore mogućnosti dobre poslovne saradnje. Sajam je omogućio zainteresovanoj stručnoj javnosti upoznavanje sa najnovijim tehnologijama i savremenim standardima u poslovanju.

Otvaranju su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, ambasada i diplomatskog kora i ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Olover Dulić. Otvarajući Sajam ekologije, ministar Dulić rekao je da je angažovanjem Udruženja proizvođača ambalaže „Sekopak“ i grada Niša pokrenuta istorijska akcija, kojom je započet proces reciklaže u Srbiji.

Ministar Dulić je izjavio da se u Srbiji godišnje proizvede do 600 hiljada tona ambalaže i ambalažnog otpada, koji je do sada završavao na deponijama. Naš cilj je da u narednih nekoliko godina otvorimo 10 hiljada novih radnih mesta i stvorimo novu industrijsku granu u Srbiji, rekao je Dulić.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović rekao je da je Sajam ekologije, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, prvi na jugu Srbije, pokazuje da ovaj region ima volje da se po evropskim standardima uključi u rešavanje pitanja iz oblasti zaštite životne sredine. Građanima na jugu zemlje zaštita životne sredine postala je jedan od prioriteta, rekao je gradonačelnik Niša poželevši posetiocima sajma dobrodošlicu u ekološku prestonicu.

Izlagači na Sajmu bile su domaće i strane kompanije i institucije koje su svojom delatnošću vezane za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Sajam su pored izlagačkog dela pratila i predavanja, okrugli stolovi, tribine i edukativni seminari, konferencije i prezentacije.