Otvoreno sedište Nacionalne agencije u Zaječaru

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas, prilikom otvaranja sedišta Nacionalne agencije za regionalni razvoj u Zaječaru, da je opredeljenje Vlade da se izmeštanjem institucija u unutrašnjost Srbije i kroz decentralizaciju vlasti stvore povoljniji uslovi za život u lokalnim zajednicama kako bi one postale privlačnije za ulaganja.
Cvetković je rekao da je Vlada opredeljena da podrži razvoj nedovoljno razvijenih područja i naveo da će preseljenjem sedišta tih institucija van Beograda biti izmešteno i donošenje ključnih državnih odluka.

Beograd već ima dovoljno atraktivno tržište i tu se već odigravaju važni događaji, ocenio je on i naglasio da je vreme da se kroz partnerstvo Vlade i lokalne samouprave obezbedi bolji život u unutrašnjosti Srbije.

Prema njegovim rečima, na Vladi je da osigura infrastrukturne podsticaje, a lokalna samouprava treba da obezbedi uslove za poslovanje.

Premijer je istakao da je izmeštanje Nacionalne agencije za regionalni razvoj deo koncepta decentralizacije, koji je i prezentovan u ekspozeu na početku mandata Vlade.

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, koji je prisustvovao današnjem otvaranju sedišta Agencije u Zaječaru, naveo je da će ove institucije svojim izmeštanjem postati dostupnije ljudima, a sprečiće se i migracije stanovništva iz nerazvijenih područja.

U istočnoj i južnoj Srbiji, prema najnovijim podacima, oko 80 odsto stanovnika pojedinih opština napustilo je svoja mesta, napomenuo je Dinkić i ukazao na to da četiri petine stanovnika Srbije živi van Beograda, ali se sve važne državne institucije nalaze u prestonici, što je, kako je ocenio, nepotrebno.

U nekim gradovima, poput Lebana, dvadeset puta je veća stopa nezaposlenosti nego u beogradskoj opštini Stari Grad, a neki gradovi, poput Vladičinog Hana, imaju tri puta niže zarade od zaposlenih u opštini Novi Beograd, naveo je on.

Direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj Ivica Eždenci izjavio je da istočna Srbija čini trećinu teritorije naše zemlje, a u njoj živi manje od četvrtine ukupnog stanovništva Srbije.

Takođe, istočna Srbija ima 80 odsto slabiju ekonomsku snagu od republičkog proseka i zarade su za približno 12.000 dinara manje od republičkog proseka, rekao je Eždenci.

Posle otvaranja sedišta, u Agenciji je održana konstitutivna sednica Nacionalnog saveta za regionalni razvoj koji ima 28 članova.

Predsednik tog saveta je potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, a među članovima su i potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, ministar finansija Diana Dragutinović, ministar za NIP Verica Kalanović, ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, državni sekretari, gradonačelnici i direktori fabrika.

Nacionalni savet za regionalni razvoj treba da donese strategiju regionalnog razvoja Srbije i osnuje pet regionalnih saveta, a svaki od njih će doneti strategiju razvoja svog regiona.